فرشته نجاتی که از آسمان کهگیلویه و بویراحمد پر کشید

وجود چهل قله بالای ۴۰۰۰ متر در شهرستان دنا همچنین کوه‌های مرتفعی همچون خامی در شهرستان باشت و نیر و خاییز، از کهگیلویه و بویراحمد استانی با کوهستانی ساخته که بدون داشتن بالگرد امداد هر لحظه در آن بوی مرگ استشمام می‌شود.

به گزارش دنا نما از سقوط هواپیمای مسافربری ای‌تی‌آر ۷۲ در بهمن ماه سال ۱۳۹۶ گرفته تا سقوط بالگرد اورژانس در خرداد ماه ۱۴۰۲، این استان خاطرات خوشی از آسمان و سقوط ندارد.

گویی بند ناف کهگیلویه و بویراحمد را با نداری و محرومیت گره زده‌اند. استانی که ثروتمند اما محروم است و برایش از آسمان و زمین می‌بارد. پازل مشکلاتش اما دو سقوط کامل‌تر شد.

استانی صعب‌العبور و سخت‌گذر با ۴۰ قله بالاتر از ۴۰۰۰ متر

استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان‌های زاگرس نشین و احاطه شده در میان قلل مرتفع دناست این استان آنچنان در میان کوه‌های مرتفع و صعب العبور و سخت‌گذر قرار گرفته که بخشی از آن به نام آلپ ایران معروف است.

وجود چهل قله بالای ۴۰۰۰ متر در شهرستان دنا همچنین کوه‌های مرتفعی همچون خامی در شهرستان باشت و نیر و خاییز در کهگیلویه از کهگیلویه و بویراحمد استانی با توپوگرافی کوهستانی ساخته است.

 این استان با مساحت ۱۶ هزار کیلومتر مربعی در امتداد رشته کوه‌های زاگرس قرار دارد و حدود ۱ درصد از مساحت کل کشور را در بر می‌گیرد.

عجیب ولی واقعی؛ ثروتمند اما محروم

کهگیلویه و بویراحمد که از محرومیت آن در ابتدای این قصه سخن گفتیم چنان در درون خود ثروتمند است که بیش از ۲۵ درصد نفت و گاز، ۱۰ درصد رواناب‌ها و ۲۰۰۰ گونه گیاهی با بیش از ۴۵۰ گونه گیاهی دارویی را در دل خود دارد ولی با این همه جز محروم‌ترین استان‌های ایران است.

استانی جنگلی و کوهستانی که ۹ درصد از وسعت جنگل‌های کشور یعنی حدود ۲۰ درصد کل جنگل‌های زاگرس را در خود جای داده‌ است به عبارتی ۵۶ درصد استان را جنگل‌ در ناحیه کوهستانی پوشانده است.

با این تفاسیر باید گفت که استان کهگیلویه و بویراحمد استانی با پهنه جنگلی و کوهستانی و بافت روستایی است که بیش از ۱۷۰۰ پاره ده و روستا دارد و نزدیک به ۵۰ درصد مردم استان در روستاها زندگی می‌کنند و از این حیث در کشور مقام اول را دارد.

از هر چه که بگذریم و موضوعاتی مثل سرمایه‌گذاری و توسعه و رهایی از عقب ماندگی و محرومیت را که رها کنیم به موضوع انسان می‌رسیم.

فارغ از محرومیت و نداری‌ها؛ درد امروز ما با جان انسان سر و کار دارد 

انسان در این پازل از هر چیز دیگری اهمیت بیشتری دارد و به فرموده بزرگان و دین اگر جان انسانی برود گویی که جان کل بشریت از دست رفته است زیرا که او اشرف مخلوقات است.

در روزهای اخیر شنیدیم که به دلیل نبود اورژانس هوایی جان یک زن جوان در منطقه بهمئی از نقاط دوردست و محروم و صعب‌العبور استان از دست رفت و کهگیلویه و بویراحمد را در غم و اندوه فرو برد.

تصویری از اعزام اضطراری هوایی بیماران

جانی که به دلیل نبود بالگرد در بدن نماند

در آخرین مورد حادثه‌ای مبنی بر آسیب پای خانمی در کوه‌های ماغر از توابع شهرستان بهمئی به مرکز پیام کهگیلویه اعلام شد که بلافاصله پایگاه اورژانس ۱۱۵ ماغر به محل حادثه اعزام شد.

به علت صعب العبور بودن منطقه دو نفر از نیروهای اورژانس ۱۱۵ مقیم شهرستان بهمئی که در خارج از شیفت کاری بودند با به همراه داشتن امکانات و وسایل مورد نیاز اولیه به همراه پرسنل هلال احمر به سمت مصدوم اعزام شدند و پس از رسیدن و اقدامات درمانی اولیه مصدوم را به سمت بیمارستان منتقل کردند اما «متاسفانه در مسیر انتقال مصدوم دچار ایست قلبی-تنفسی شده احیا بی‌نتیجه ماند و مصدوم فوت شد.»

«حدود دو ساعت تلاش برای اعزام بالگرد به دلیل غیرفعال بودن بالگرد استانهای همجوار بی نتیجه ماند» و اینجا بود که سیل انتقادات از عملکرد اورژانس کشور در استان به راه افتاد و از هر گوشه و کنار صدای مردم و مطالبه‌گرانی مثل ائمه جمعه درآمد.

امام جمعه دهدشت: در جلسات خصوصی می‌گوییم همراهی نمی‌کنند

در همین خصوص حجت‌الاسلام علی وحدانی‌فر امام جمعه دهدشت با بیان این‌که چندین ماه است تنها بالگرد استان از بین رفت و در مناطق صعب‌العبور با مشکل مواجه هستیم تاکید می‌کند که داشتن بالگرد برای این استان کوهستانی از ضروریات است.

امام جمعه کهگیلویه می‌گوید؛ چندین ماه است جوانان استان از بین می‌روند و مسؤولان توجه جدی و فکری در این زمینه نمی‌کنند.

وی گفت: داشتن بالگرد یک ضرورت است و در همه استان‌ها وجود دارد و حتی برخی استان‌ها چندین بالگرد دارند.

حجت‌الاسلام وحدانی‌فر این را هم با صراحت می‌گوید که این مسائل نباید به نماز جمعه کشیده شود؛ در جلسات خصوصی می‌گوییم همراهی نمی‌کنند و این‌جا مطالبه عمومی می‌شود.

امام جمعه بهمئی: از دولت مردمی توقع بیشتری داریم

حجت‌الاسلام اسماعیل صلواتی امام جمعه بهمئی هم در گفت‌وگو با فارس از چنین وضعیتی ابراز نگرانی و انتقاد کرد و گفت: برازنده کشور نیست که مردمان استان در نقاط صعب العبور به خاطر کمبود امکانات مثل اورژانس هوایی جانشان را از دست بدهند. الان چندین حادثه در استان و در مناطق مختلف به وجود آمده که به اقرار مسوولان و متولیان «اگر اورژانس هوایی در دسترس مردم قرار داشت می‌توانست بسیاری از افرادی را که دچار سوانح طبیعی و غیر طبیعی شدند و گرفتار بلا و اتفاقات غیر مترقبه شدند نجات بدهد.»

ما قبل از انقلاب هیچ نداشتیم همه خدمات و پیشرفت‌ها و آبادانی‌ها را مدیون نظام اسلامی هستیم اما با همه این خدمات و همه ظرفیت‌ها و امکانات پتانسیل‌هایی که دارد و مردمان دیگر استان‌ها از مواهب خدادادی این استان مثل آب و گاز و نفت و سایر منابع طبیعی و ملی برخوردار می‌شوند «اما مردمان این استان با بسیاری از محرومیت‌ها و مسائل و مشکلات دست و پنجه نرم می‌کنند.»

 وی گفت: مردم استان انتظار داشتند در دولت مردمی و انقلابی آیت الله رئیسی بیشتر مورد توجه باشند چون محرومیت بیشتری دارند؛ «زیبنده نیست که مردم استان از امکانات ضروری محروم باشند.»

این امام جمعه ادامه داد: اگر مسوولان کشوری اورژانس هوایی نمی‌دانند بیایند و بررسی کنند تا ببینند سالانه چه تعداد از مردمان استان به خاطر نبود این اورژانس هوایی جان خودشان را از دست می‌دهند و حداقل این مسئله را اولویت خودشان قرار بدهند و با توجه به صعب العبور بودن مناطق جغرافیایی این استان محرومیت از جاده‌ها و راه‌های مناسب و کوهستانی بودن منطقه  و پراکندگی جمعیت این استان بالاخص عشایر قهرمان و غیور چندین بالگرد اورژانس هوایی به این استان اختصاص بدهند.

مسوول اورژانس استان: هیچ مشکلی از بابت تامین هزینه بالگرد نداریم

بعد از سیل انتقادات نسبت به این موضوع به سراغ محمدامین نیکویی رئیس اورژانس ۱۱۵ استان کهگیلویه و بویراحمد رفتیم که با رایزنی‌های خود و البته پی گیری‌های مسوولان علوم پزشکی استان به دنبال حل معمای بزرگ نبود اورژانس هوایی در کهگیلویه و بویراحمد است.

این مسوول می‌گوید: توپوگرافی استان کهگیلویه و بویراحمد به گونه‌ای است که ۸۵ درصد از مناطق استان کوهستانی بوده و در مواقع بحرانی و مشکلات دیگر از این میزان ۶۰ درصد مناطق استان نیاز به بالگرد دارند و در برخی از مناطق استان کهگیلویه و بویراحمد همانند کوه‌ ماغر و یا مناطق کوهستانی اطراف بویراحمد در مواقعی بیماران اورژانسی حتماً می‌بایست توسط بالگرد انتقال داده شوند بیمارانی مانند سکته‌های مغزی و یا مادران باردار.

وی در ادامه به این موضوع اشاره می‌کند که همکاران ما در اورژانس هر چند وظیفه حضور در کوهستان را ندارند اما بر بالین بیماران در مناطق کوهستانی به عنوان نفر اول حضور پیدا می‌کنند که در همین ماجرای از دست رفتن جان یکی از شهروندان در ماغر همکاران ما بلافاصله بر بالین او حضور پیدا کردند و این خارج از چارچوب‌های اداری و دستورالعمل‌ها و تنها بر اساس وظیفه انسانی است.

وی در ادامه با بیان اینکه از مرکز رایزنی برای رفع مشکل بالگرد اورژانس در استان کهگیلویه و بویراحمد صورت گرفته گفت: به مردم عزیز کهگیلویه و بویراحمد صادقانه می‌گوییم که نسبت به هزینه و تامین هزینه بالگرد هیچ گونه مشکلی نداریم هر چند هزینه‌ها در این زمینه بسیار بالاست اما مردم استان ارزش آن را دارند که از این لحاظ دغدغه‌ای نداشته باشند.

زیست عشایری در منطقه کوهستانی نیاز به بالگرد را دوچندان می‌کند

 نیکویی در ادامه به پیگیری‌های اخیر خود اشاره می‌کند و می‌گوید با چهار شرکت تعمیر کننده هلیکوپتری مذاکره‌ای داشته‌ایم که به محض تعمیر هلیکوپتر آن را در استان مستقر خواهیم کرد.

وی با بیان این که وجود بالگرد در اورژانس را در دو مقوله تعریف می‌کنیم گفت: یکی مناطق صعب العبور که باید بیمار را انتقال داد و دیگری هم سرعت در ماموریت برای بیمارانی مثل مادران باردار و سکته‌های مغزی.

نیکویی توضیح می‌دهد که حجم وسیعی از مناطقی مثل شهرستان چرام کوهستانی است و با توجه به زیست عشایری و توپوگرافی منطقه بالگرد و اورژانس مورد نیاز استان است.

وزارت بهداشت بالگردی در ملکیت خودش ندارد

وی با بیان اینکه به عنوان نماینده تام الاختیار دانشگاه علوم پزشکی کهکیلویه و بویراحمد و از جانب رئیس این دانشگاه پیگیر بالگرد اورژانس در تهران بودم می‌گوید: تصور بیرونی این است که استقرار بالگرد کاری آسان است اول اینکه وزارت بهداشت چیزی به نام بالگرد از خودش ندارد هر چند در تامین مالی مشکلی وجود ندارد مشکل این است که ما بالگرد ملکی در وزارت بهداشت نداریم که به استان بیاوریم همه جا استیجاری هستند و شرکت‌های تامین کننده هلیکوپتر باید با ما همکاری کنند.

نیکویی می‌گوید هر چند هزینه‌های آن نیز سنگین است برای مثال تقریباً هر ماه ۴ میلیارد تومان هزینه یک بالگرد برای استان است که در سال ۵۰ میلیارد تومان هزینه دارد اما ما در این زمینه هم مشکلی نداریم.

امداد کوهستانی بدون بالگرد تعطیل نخواهد شد

او تاکید می‌کند اورژانس پیش بیمارستانی دست روی دست نمی‌گذارد و در جاهایی که وظیفه او هم نیست در میدان حضور خواهد داشت و در بسیاری از اقدامات خارج از شرح وظایف فعالیت می‌کنیم از جمله در امدادهای کوهستانی و در همین مورد اخیر هم اولین فردی که بر بالین بیمار رسید تکنسین اورژانس ما بود.

وی در پایان ابراز امیدواری می‌کند که در آینده نزدیک موانع پیش رو برداشته شود و بالگرد به استان بیاید.

بنا بر این گزارش؛ مردم از دولت مردمی توقع دارند که در اسرع وقت موانع پیش روی تهیه بالگرد برای استان کهگیلویه و بویراحمد برداشته شود چرا که اگر حادثه‌ای دیگر در استان رخ دهد موجب بی اعتمادی خواهد شد و لذا باید اورژانس کشور با در نظر گرفتن نیاز ۶۰ درصد مناطق استان به بالگرد همراهی لازم را با اورژانس استان کهگیلویه و بویراحمد داشته باشد.

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.